DE CE-S CUPRINS DE GRIJURI

Acordurile acestei cunoscute cântări gospel pot fi auzite la majoritatea serviciilor divine din bisericile negrilor din America. Ba încă titlul în engleză al acestei cântări (His Eye Is On The Sparrow – El Pasărea Hrăneşte) a fost împrumutat de către cântăreaţa gospel de culoare Ethel Waters pentru autobiografia ei. Şi totuşi, nici cuvintele, nici muzica acestei cântări nu au fost scrise de către vreun negru.

Civilla Martin s-a născut în Canada în anul 1866, iar după ce şi-a făcut studiile superioare a devenit profesoară de limba şi literatura engleză în SUA. În timpul unei călătorii făcute împreună cu soţul ei în statul New York în anul 1905, au cunoscut o familie de credincioşi deosebiţi care i-au impresionat foarte mult, şi anume familia Doolittle.

Sora Doolittle era bolnavă la pat de circa 20 ani, fără a-şi putea purta de grijă singură. Soţul ei era şi el paralizat de picioare, deplasându-se la biroul său de afaceri cu ajutorul unui scaun cu rotile. În ciuda stării lor fizice deplorabile, cei doi erau foarte devotaţi lui Dumnezeu, devenind o permanentă sursă de inspiraţie şi încurajare pentru toţi cei care-i cunoşteau. Întrebat fiind de către familia Martin care este secretul optimismului lor, fratele Doolittle a răspuns, “Dumnezeu hrăneşte păsările cerului, ştiu că El Se va îngriji şi de mine.” Aceste câteva cuvinte, inspirate din Matei 6:26, precum şi viaţa exemplară a celor doi credincioşi, au aprins în inima Civillei Martin dorinţa de a scrie câteva versuri pe tema încrederii în Dumnezeu care ne poartă de grijă.

Revenind la Atlanta, în câteva săptămâni a scris versurile pe care le cunoaştem, trimiţându-le apoi lui Charles Hutchinson Gabriel, un cunoscut compozitor de muzică religioasă de atunci care locuia în Chicago. Impresionat şi inspirat de aceste cuvinte, el a compus melodia cântării care a devenit o sursă de mângâiere pentru mulţi credincioşi care au trecut prin situaţii grele.

Cuvinte simple, care denotă o credinţă profundă: “El pasărea hrăneşte, şi de crini e grija Sa; nici de mine nu va uita.”

Pastor, Daniel Popa


Reclame