„După o vreme a murit şi bogatul”

În decurs de doar două zile au murit doi oameni sigur care nu ştiau unul de celălalt. „Săracul” a trăit şi a murit într-un oraş de care nu va auzi vreodată poate mai bine de 99% din populaţia lumii. De „bogat” auzise deja o mare parte a lumii şi încă va mai auzi. Primul, la întâia seară de priveghi, nu a reuşit să strângă lângă el decât o mică parte din enoriaşii comunităţii din care făcea parte, pe când celălalt a strâns o foarte mare parte a lumii noastre, fie şi măcar în ideea de afla despre el şi de a-i părea poate rău. Primul a aşteptat de mult ziua asta şi s-a pregătit pentru ea, pe când celălalt a cheltuit mai multe averi ca să împiedice aceasta sau măcar s-o întârzie cât mai mult. Primul, un om micuţ de statură, cocoşat şi negricios la piele; al doilea arăta mult mai bine, fiind şi mult mai tânăr, dar tot negricios şi el (în privinţa culorii pielii, se pare că s-ar fi putut face ceva, dar primul nu a încercat niciodată).

Se mai pot face încă multe asemănări cu privire la diferenţele dintre cei doi, dar cred că cea mai dramatică este cu privire la ce se întâmplă acum cu ei. Dacă primul este un ilustru necunoscut, este pentru că nu a lucrat pentru slava oamenilor ci pentru mulţumirea lui Dumnezeu care l-a mântuit; dacă al doilea este un ilustru cunoscut este tocmai datorită contrariului (de fapt singurul lui merit este că a primit ca dar nativ un talent şi o voce pe care foarte mulţi oameni au considerat-o fenomenală pentru că aşa o fi fost, sau pentru că aşa era moda).

Dar cum ziceam, să ne întoarcem la prezent. Nu este binevenită nici o presupunere publică cu privire la prezentul celui de-al doilea, dar ştiu şi cred că pe primul, pe Vasile, Tatăl ceresc l-a primit ACASĂ cu braţele deschise. Că la înmormântarea lui nu vor fi mai mult de o sută de oameni este de prea mică importanţă, ca de altfel şi milioanele de la sicriul celuilalt.

Amândoi sunt de acum în istorie. Tu pe-al cui prezent l-ai prefera când va veni timpul?

Emi Ciupe

Reclame